Micro wonen - wonen op minder vierkante meters

Geschreven door MarktplaatsHelper op 25-01-2017.

Waarom zou je op minder vierkante meters gaan wonen dan jij je kunt veroorloven? Een groot huis is tenslotte nog altijd een status symbool. Toch is micro wonen een trend – het is zelfs een heuse beweging aan het worden in de westerse wereld. De bewoners van ‘tiny houses’ vertellen dat zij gelukkiger worden van een efficiënt ingericht klein huis dan van grote ruimtes die slecht worden gebruikt en hierdoor leeg en kil aanvoelen. Lees verder

 


Een klein huis geeft een gevoel van vrijheid en levert extra vrije tijd op. Het is goedkoper en milieubewuster – je laat slechts een kleine voetafdruk achter op aarde. Financieel is het ook aantrekkelijk, want het bouwen van weinig vierkante meters kost nou eenmaal minder dan het bouwen van veel vierkante meters. Je hoeft dus niet je halve leven te werken voor een torenhoge hypotheek. Ook de energierekening is stukken lager, waardoor er geld overblijft voor andere leuke dingen.

 

 

In wereldsteden wordt micro wonen steeds meer een noodzaak. Er zijn steeds meer mensen op de wereld en we trekken nog steeds ‘en masse’ naar de stad. In steden als New York, Tokio en London worden steeds meer micro-appartementen van nog geen 25m2 gebouwd. Door te kiezen voor een kleiner appartement kun je toch centraal in die wereldstad wonen en hoef je niet naar een buitenwijk te verhuizen.

 


Hoe richt je een klein huis in? De belangrijkste regel is dat er geen verspilling van ruimte plaatsvindt, dus iedere vierkante centimeter wordt volledig benut. Er worden slimme opbergsystemen gebouwd in muren of onder trappen, en woonruimtes hebben vaak dubbele functies. Er zijn verschuifbare muren, tafels worden opgeklapt en er worden hoogslapers gebouwd.

Beschik je nu al over weinig vierkante meters en dacht je altijd dat je moest streven naar meer? Bedenk dan dat je precies op de trend zit en vertel iedereen dat je meedoet aan de ‘tiny houses movement’!

 

Meer blogs