Vintage speelgoed

Geschreven door MarktplaatsHelper op 31-01-2016.


Dinkey Toys waren voor de kinderen in de jaren ’50 het droomspeelgoed. In 1901 vroeg de speelgoed ontwerper Frank Horbey een patent aan voor zijn bedachte ‘Mechanics made easy’, het latere Meccano. Deze fabriek produceerde de modelauto’s van matrijsgietwerk, een soort metaallegering. Op het toppunt van de productie werkte er 1100 medewerkers in de Meccano fabriek in Liverpool. Lees verder

 


Margarete Steiff werd in Duitsland in 1847 geboren en kreeg op tweejarige leeftijd polio. Ze kwam voorgoed terecht in een rolstoel. Ze spaarde geld voor een naaimachine en begon met het maken van kleding. Nadat ze in een modeblad een patroon van een speelgoed olifantje zag, begon zij zelf met het ontwerpen van dieren.

Ze gaf de dieren een metalen knoopje in het linkeroor om zich te onderscheiden van alle kopieën die op de markt kwamen. Nog steeds is ‘de knoop in het oor’ hét handelsmerk van Steiff.

Al in de 17e en 18e eeuw liet een kleine groep Nederlandse rijke burgervrouwen in Amsterdam poppenhuizen voor zichzelf bouwen in de vorm van een kunstkabinet. Pas later werd het poppenhuis het speelgoed voor kinderen. Aan iedere poppenhuis is duidelijk te zien uit welke tijd deze komt. Op de foto staat een mooi retro poppenhuis uit de jaren ’60.

 

Meer blogs