De magie van het opruimen – KonMari methode

Geschreven door MarktplaatsHelper op 19-09-2017.

 

Een kast vol kleren, maar niets om aan te trekken? Overal pennen, maar niet een die goed schrijft? We verzamelen zoveel spullen om ons heen dat we nauwelijks genoeg kastruimte hebben. Maar dat wordt vanaf nu anders met de nieuwste opruimtrend uit Japan. Lees verder

 

 

Van de bestseller ‘The life-changing magic of tdying up” van de Japanse Marie Kondo zijn wereldwijd al meer dan zes miljoen exemplaren verkocht. Zij is er van overtuigd dat wij te weinig plezier beleven in onze huizen als deze te volgepropt staan met spullen. Je hebt ruimte en frisse lucht in je huis nodig, en een teveel aan spullen werkt juist averechts. Door haar tips en manier van opruimen – de KonMari methode – val je niet meer terug in je oude patroon waarbij jouw huis langzaamaan dicht slibt.

 

 

Een opgeruimd huis begint volgens de KonMari methode met het wegdoen van het overschot aan spullen dat je bezit. De broek die je niet draagt omdat ie niet lekker zit, de twintig tupperware dozen waarvan je slechts twee gebruikt, de koekenpan waarin alles aanbrandt, de voorraad cd’s die je niet meer draait. Tot hier klinkt het nog vrij logisch, maar hoe ga je om met de spullen waar je aan gehecht bent - waar herinneringen aan vast zitten?

Ze stelt voor dat je per categorie, in plaats van per kast of kamer, opruimt. Start met jouw kleding. Haal jouw hele kledingkast leeg, bijvoorbeeld te beginnen met de tops (t-shirts, blouses etc. van alle seizoenen) en leg dit bij elkaar op het bed. Pak nu item voor item vast en vraag jezelf steeds af: “Does this sparks joy?”. Als je blij wordt van het kledingstuk dat je vast houdt, dan mag het blijven. Als het je geen goed gevoel geeft, dan mag het op de ‘weg-stapel’. De blijdschap die je voelt is hierbij dus het enige criterium om een besluit te nemen over blijven of wegdoen.

 Ben je klaar met het uitzoeken van jouw kleding? Dan komen de andere categorieën van spullen in jouw huis aan de beurt: de boeken, de papieren, de overige spullen en als laatste de dingen die herinneringen met zich meedragen, zoals foto’s.

Na het uitzoeken van jouw bezittingen per categorie komt het opnieuw inrichten van jouw kasten. Alles krijgt een vaste, logische plek. Kleding wordt zo gevouwen dat het rechtop blijft staan – namelijk verticaal! - en overzichtelijk op z’n zijkant kan worden opgeborgen. Alles komt in manden, (schoenen)dozen of blikken. Ook vakkenkasten of ladenkasten zijn hier handig voor.

 

 

Marie Kondo stelt voor dat je dit opruimproces voor je hele huis binnen een paar dagen of weken doet – als in een flow. Met haar methode eindig ook jij – wij in ieder geval zeker - waarschijnlijk met zakken vol (oude) kleding, apparatuur, ongebruikte snoeren, sieraden, lampen en vazen die weg kunnen. Sommige spullen kun je afvoeren naar de stortplaats, maar items met waarde kan je nog weggeven of verkopen.

Wat uiteindelijk na deze opruimactie overblijft, is ruimte in je huis en in je hoofd. Voortaan is je huis altijd zo snel op orde dat je tijd krijgt voor het opdoen van nieuwe ervaringen die jouw leven rijker maken dan alle spullen die je voorheen bezat.

Leestip: The life-changing magic of tidying up, Marie Kondo

 

Meer blogs